Ήξερες ότι...


Παράξενες αλήθειες
  • Χιονοστιβάδα Γεγονότων (Cascade of events): Πρόκειται για ένα φαινόμενο που αφορά τις παράπλευρες απώλειες που συνοδεύει μία σημαντική απώλεια -όπως ένας χωρισμός ή θάνατος-  στη ζωή ενός ατόμου (Christ,2000' Garmezy,1983).
  • "Duck Face": Έρευνα με χρήστες απο το website: Chinese Sina Weibo microblogging, ανακάλυψε ότι οι άνθρωποι που εκτίθονται σε φωτογραφίες με πιεσμένα τα χείλια (duck face) παρουσιάζουν περισσότερα νευρωτικά συμπτώματα και μεγαλύτερη παρορμητικότητα απο τους άλλους. (Computers in Human Behavior)

  • Σε πολύ πρόσφατη έρευνα τους οι Qiu, Lu, Yang, Qu & Zhu (2015) διαπίστωσαν ότι στο φαινόμενο "SELFIE" οι παρατηρητές κάνουν διαρκώς κριτική των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας του ατόμου που ανεβάζει τη selfie (χωρίς να το γνωρίζουν). Ωστόσο, τα άτομα που έχουν τάση να ανεβάζουν selfie φτιάχνουν την εικόνα ώστε να είναι όσο το δυνατό κοινωνικά αποδεκτή η αυτο-εικόνα τους.

  • Οι άνθρωποι φαίνεται να εμφανίζουν μειωμένη προσπάθεια (απώλεια κινήτρων) σε μεγάλες ομάδες κυρίως λόγω του γεγονότος ότι η συμβολή του καθενός δεν εντοπίζεται και δεν μπορεί να αξιολογηθεί. Έτσι, η συγκεκριμένη ομάδα φαίνεται να παρουσιάζει προβλήματα δημιουργικότητας, παραγωγής ιδεών, λήψης αποφάσεων κτλ. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται κοινωνική "λούφα" (Hewstone & Stroebe, 2007).

  • Σε ΗΠΑ και Βρετανία σαρώνει το "neknominate"... Ένα νέο διαδικτυακό drinking game στο οποίο οι παίκτες καλούνται να πιουν μονορούφι ένα αλκοολούχο ποτό, κάνοντας ταυτόχρονα κάτι επικίνδυνο, να βιντεοσκοπήσουν αυτή τη τρέλα και να την ανεβάσουν στο Ίντερνετ (κυρίως facebook), αφού πρώτα προσκαλέσουν άλλους δύο φίλους τους να κάνουν το ίδιο σε λιγότερο από 24 ώρες (Γιάνναρου, 2015).

  • Άνθρωποι που φοβούνται να μην πάθουν κρίση πανικού μπορεί να μένουν έγκλειστοι έως και 40 χρόνια (Ντάνιελ Έιμεν, 1998).

  • Το 62% των ανθρώπων που έχουν διαγνωσθεί με σχιζοφρένεια είναι καπνιστές, δηλ. σχεδόν τρεις φορές περισσότερο από το γενικό πληθυσμό (de Leon & Diaz, 2005).

  • Οι ναρκοληπτικοί αποκοιμιούνται κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης, την ώρα που τρώνε, όταν κάνουν καταδύσεις ή ακόμη και την ώρα που κάνουν έρωτα (Nishino & Kanbayashi, 2005).

  • Η κόκα-κόλα αποτελεί ένα ήπιο εμπορικό ψυχοδιεγερτικό παρασκεύασμα, που καταναλώνεται από πολλούς ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο. Σήμερα, η ψυχοδιεγερτική της δράση οφείλεται στην καφεΐνη , αλλά όταν πρωτοεμφανίσθηκε ως το "διάλειμμα που αναζωογονεί" ήταν ένα πραγματικός δυναμίτης με την μορφή μικρών ποσοτήτων κοκαΐνης (Pinel, 2005).